Har du varit med om att din hund blivit BIR den ena dagen och fått VG eller slätt Excellent dagen därpå? Jag tror de flesta av oss varit med om den typen av skiften av resultat. Då är det lätt hänt att man sätter fokus på fel orsaker. Det kan vara domaren, vädret, störningsmoment i eller utanför ringen eller annat. Det är en lite för lätt utväg att ta - den vi egentligen borde sätta fokus på är oss själva. Det är nämligen vår energinivå som är helt avgörande!
De sista 1,5-2 månaderna har jag i princip konstant varit på resande fot. Kurser och utställningar runt om i Norge och Sverige har blandats. Jag har träffat fantastiskt många av er på mina resor. Då såväl juni såväl som första halvan av juli präglats av regn och kyligt väder har många utställningar ställt otroligt höga krav på min energinivå. Jag har verkligen fått bekräftelse för min tes - din energinivå som handler betyder allt för hundens möjlighet att visa upp sig och nå resultat! Hundarnas resultat har varit helt avhängiga av min energinivå.
Fokuserad energinivå hos hunden
Målet på utställning är en hund med fokus, vilja att visa upp sig och jobba med dig. På mina kurser brukar jag säga att din hund aldrig kan få högre fokuserad energi än du har. En högenergihund kan ju vara all over the place där fokus i princip är noll. Nyckeln till att få fokus hos hunden är att din energinivå är ännu högre! Jag medger att det inte är enkelt. Långt ifrån. För lågenergihunden är det minst lika viktigt. Har du en blyg hund på utställning? Läs https://www.kennelmoltas.com/post/att-forvandla-en-blyg-osaker-hund-till-att-bli-show-dog En enkel nyckel är att du som handler måste vara mer spännande än alla de intryck hunden får från andra håll. I ringen kan det vara dofter, kvarglömda köttbullar, löptikar, piskande regn, valpar utanför ringen mm som spökar till det... Otto kan vara helt okontaktbar om han kärat ner sig i en valp eller en liten söt hund utanför ringen (gräsligt att ställa i samma ring som Biewer, Silky, York mm lol!) Då vet jag att jag misslyckats... Det är dock inte hans fel - det är mitt! Hade min engerginivå varit tillräckligt hög hade han aldrig brytt sig då hans fokus legat på mig.
All fokus på hunden
När du kommer till utställningen är det viktigt att all din fokus ligger på hunden. Det är väldigt lätt att luras att stänga in hunden i en bur och vara social med alla fantastiska människor vi inte träffat på länge. Förleds inte att gå i den fällan! Då en utställning är en invasion av intryck för en hund är det nu du måste vara aktiv med din hund! Här måste du älska ögonblicket. Det kan vara trångt, stökigt mm - desto viktigare att du är glad.
Bus och galopp
Normalt tar jag inte ett enda travsteg med en hund över valpklass innan jag går in i ringen. Bus och galopp vill jag dock ha i massor. Även om dina fysiska förutsättningar inte medger tjurrusningar åt olika håll kan du busa med din hund. En hoppande hund är en bra hund! Kan du är det dock en bra ide att tjurrusa iväg på ett håll för att sedan vända tvärt (ge kommando innan så att du inte drar i kopplet) och rusa åt andra hållet. Är du roligare och mer spännande än allt annat har du vunnit jättemycket redan. Ju mer energi du får upp på din hund desto lättare är det att få kontakt med den i ringen. Det finns det plats till även på den mest trånga utställning. Glada hundar jobbar bättre.
Din egen egen energinivå - att gå in i handlerrollen
Nu kommer vi till det knepiga men också nyckeln - din egen energinivå.
Det spelar ingen roll hur bra energinivå du fått på din hund om inte Du lyckats komma in i rollen och få upp den höga energin! Våra hundar är för avkännande för att vi ska kunna lura dem där när vi går över ringbandet. Till viss del kan vi dock lura oss själva och därmed dem!
Jag ställer aldrig hund som privatpersonen Jörgen - jag ställer som Handlern Jörgen. Det är en roll du spelar. (Lider du i likhet med mig av psykisk ohälsa är det extra viktigt då vår verkliga energinivå skiljer sig extremt mycket från den vi måste visa i ringen). När jag inte lyckas med det går det åt skogen...
Hur man går in i den rollen kan jag nog bara lära ut på mina längre kurser - men jag ska ge ett par kortare tips.
gå in i rollen redan när du stiger upp! Hur du än mår när du vaknar är det här du måste börja låtsas
jobba med hoppsansteg, gå med hakan högt och armbågarna längre ifrån kroppen än du brukar
all fokus på att ni ska ha roligt idag!
jobba med extra svikt i ditt steg
ni ska göra det roligaste ihop du vet
Kom ihåg att det är en roll du spelar! Under mina långa resor är energinivån ofta låg. Det tär på en att vara hemifrån, köra långt och ha ansvar för hundar på egen hand. Efter en kurs är jag oftast helt dränerad då jag lagt all fokus på att ge deltagarna individuell input och hjälp.
På utställningens morgon gäller det därför att låtsas. Det är lättast att komma in i rollen utan hund. Börja inte jobba med hundarna förrän du är inne i rollen. Då är det otroligt mycket lättare att få med dem på tåget!
Hög energinivå i rösten från början
Din energinivå när du pratar med hundarna redan innan ni lämnar campingen/åker hemifrån sätter standarden för dagen. Hur trött du än är tidigt på morgonen är det här du måste låtsas och vara aktiv med fötterna, glad i rösten och hållningen. Det är där du sätter standarden för dagen såväl som fokus för såväl dig som hunden. Det senare är viktigt. Är du spännande redan innan ni kommer till utställningsområdet blir det så mycket lättare för din hund att hantera alla intryck som väller över över den. Samma sak gäller när du du tar ut den på parkeringen.. Det är viktigt att du gör är aktiv och positiv och när du börjar jobba med din hund (en i taget) inne på området. Fokus ska ligga på dig - inte på att kissa, lukta mm - det ska hunden ha gjort innan. Jag brukar använda vanliga koppel alternativt utställningskoppel för att hundarna lättare ska förstår skillnanden på kisserunda och uppvärmning. En kisserunda med vanligt koppel avslutar jag dock med extremt högaktiv värmning i form av galopp, hopp och massor av energi. Förutom värmning skapar man då en positiv förväntan på vad som komma skall.
Personligt och avslutningsvis
Det här är jättesvårt att lyckas med varje gång. Under alla dessa resor gick resultaten upp och ner. Speciellt som jag hade såväl unga hundar med som en erfaren hund som Otto (snart 8).
På vinnarutställningarna i Norge och Sverige samt utställningen jag egentligen såg som min viktigaste lyckades jag med allt allt ovanstående (domaren jag verkligen ville få en bedömning av uppfödningen av). Då kunde jag utan problem tagga till och oavsett väder gjorde hundarna definitivt sitt bästa trots uselt väder! De andra dagarna var det svårare. Jag hade bränt min energi och lät mig påverkas av ösregn, kyla mm. Då påverkas hundarna med en gång. Ottos lägstanivå är visserligen så hög att han ibland vinner ändå, men det är tydligt för mig att det är något som saknas - attityd, glädje och energi. De yngre påverkades mycket mer då deras förmåga att hantera alla intryck blir sämre i takt med min dalande energinivå.
Man måste verkligen inte hoppa, studsa och kuta runt som en tok - men man måste vara fullt ut närvarande.
Din hunds förutsättningar bestäms ofta redan tidigt på morgonen långt innan du går in i ringen. Allt handlar om dig!
Bara älska att gå in med din hund - och fokusera på att ha roligt varje gång!
Kommentare